HTML

Szabad egy percre!

A totális szólás-és gondolatszabadság otthona. Provokatív, nem "píszí"!

Friss topikok

  • Gabor...: Yeahh, első komment :) Kifejezetten látványos film 3D-ben nézve, borzasztóan gyenge keretsztorival... (2009.12.28. 20:10) Ismét a Hollywood-lobby!

Linkblog

Ne mozizzunk letöltött filmekkel!

2009.10.08. 21:53 PeterGatling

A félreértések elkerülése végett elöljáróban szeretném megjegyezni, hogy imádok filmeket letölteni a netről, mindamellett, hogy rendszeresen vásárolok jogtiszta dvd-ket és hanghordozókat is. Különösen régi, vagy máshol beszerezhetetlen darabokat szoktam letölteni.

Közismert a vita az online film-, zene-, és egyéb letöltésekről és jogokról, kialakultak ennek megfelelően az archetípusok, szekértáborok, és kategóriák. Megint azt érzem, hogy szemellenzős egy kicsit mindkét oldal, és egyiknek sincs teljes mértékben igaza. Akik a szabad letöltés mellett vannak, azok teljes liberalizáció mellett kardoskodnak, a jogtulajdonosok ennek megfelelően próbálnak ott keresztbe tenni, ahol csak tudnak. 

Mi is az online letöltés, avagy torrentezés az én olvasatomban? A régi szép időkben a legmenőbb arcoknak is maximum volt egy kazettás magnója, amin ne adj' isten volt egy rec gomb. (Az ennél régebbi technológiáktól eltekintek.) A torrentezés őse valahova akkoriba nyúlik nálam vissza, amikor a rádióban elhangzott dalokat vettem fel több-kevesebb sikerrel. Máshogy fizikailag nem lehetett hozzáférnem ezekhez a dolgokhoz. Egész addig, amíg a dupla kazettás készülékek meg nem jelentek, és lehetővé vált a hanghordozók közötti másolgatás viszonylag kényelmesebb módja. LP-ről kazettára, az volt a nagy királyság! Haverok egymás között cserélgettük a zenéket, ha valakinél hallottunk valamit, ami megtetszett, már vettük is át. Annyi volt, hogy személyesen kellett ismernünk egy adott személyt, és tisztában kellett lennünk a nála fellelhető kínálattal. De felejtsük el a másolást! Ki nem kért még kölcsön életében soha "csak egy pár napra" könyvet, kazettát, videot, dvd-t stb, és felejtette azt el örökre visszavinni tulajdonosának?

Az internet nem tett mást, mint leegyszerűsítette ezt a folyamatot. Az online világban mindenki ismer mindenkit. Egy honlap sem más, mint egy virtuális lakás mondjuk, ahova bárkit beengedünk, ha kíváncsi a berendezésre (tartalomra), és vihet mindent, amit mi megengedünk (letölthető formátumban elérhetővé tesszük), és szabadon beszélgetésbe is elegyedhetünk, ha úgy tetszik (fórum, komment). Nagy előny, hogy a kölcsönkért dolgok el sem hagyják a mi birtokunkat! Mikor tehát a jogvédők tiltakoznak a fájlcsere stb ellen, az kicsit olyan, mintha a galambtenyésztők tiltakoznának a posta, meg a telefon ellen az üzenetek kézbesítésének díjáért!

Én azt mondom, mindenki töltsön le, csereberéljen annyit, amennyit csak akar. Hiszen haveri alapon megy az egész!

Van viszont egy kategória, ami nagyon bassza a csőrömet. Azok az emberek, akik olyan filmeket töltenek le, amik éppen kijöttek a stúdióból, és frissen kerültek a mozikba. Rohadt bunkóság ilyen filmeket letölteni, és megnézni!

Egyrészt a spoiler-faktor miatt. Előzetes kritikákat, interjúkat olvasgatni, trailert nézegetni szórakoztató! Én szeretem, mikor lelkesedéssel tudok várni egy filmre. Nagyon ritkán jutok el premierekre, de az hatalmas élmény tud lenni! Az is izgalmas, mikor már megy a film a mozikban, és egy kicsit késve tudom megnézni. Igaz, ekkor már lehet találkozni alap esetben olyanokkal, akik már látták a filmet, de azok a moziban látták! Lehet őket irigyelni érte, vagy kacagni a bénaságukon, ha szar filmért adtak ki pénzt. Ez is szórakoztató. Akik úgy néznek meg filmet, hogy letöltik a moziteremben felvett műsort, azok nem csak hogy meggyalázzák a film, és a mozi varázsát és méltóságát, de sokkal rohadtabb dolgot lopnak el, és most nem a pénzről van szó. Egy élményt lopnak el. Ezt az élményt. Akkor, ha még el is mesélik, hogy ők ezt így tették. Mert megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy felnézzek rájuk, vagy hülyének tartsam őket. Így

Azt kérem tehát a letöltő-társadalomtól, hogy ha kijön egy új film, akkor menjenek el a moziba, és nézzék meg ott. Vagy ha már letöltik és megnézik a moziban felvett verziót, akkor kussoljanak róla teljes egészében! Ne vegyék el sorstársaimtól, és tőlem annak az élménynek a lehetőségét, hogy egy filmet a premieren nézek meg úgy, hogy más még nem látta. Mert ez is hozzátartozik a mozi varázsához. És mindig az a vetítés a premier, amikor először nézek meg egy filmet! És szerintem ennek a varázsnak a megtörése okozza a kevesebb mozilátogatást, nem a letöltések ténye! Én ugyanis rengeteg filmet azért nem néztem meg az utóbbi időben, mert lelkes torrentezők kinyírták a mozihoz fűződő várakozás-élményemet.

Onnantól oké letölteni, és cserélgetni bármit, hogy megjelenik fizikai adathordozón. Kijön egy engem érdeklő film dvd-verziója, már töltöm is le (kölcsönkérem a haveromtól). De addig nekem senki ne pofázzon arról, hogy már látta az új filmet! Hacsak nem nézte meg moziban is, mint minden más rendes ember!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr21437542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása