HTML

Szabad egy percre!

A totális szólás-és gondolatszabadság otthona. Provokatív, nem "píszí"!

Friss topikok

  • Gabor...: Yeahh, első komment :) Kifejezetten látványos film 3D-ben nézve, borzasztóan gyenge keretsztorival... (2009.12.28. 20:10) Ismét a Hollywood-lobby!

Linkblog

Ne beszélj arról, hogy én mit csinálok!

2010.01.05. 21:08 PeterGatling

Példamese

Haverom:

-Öregem, tegnap elmentünk asszonnyal szánkózni. Olyan volt, mentél le a domboldalon, töködig ért a hó, a szánkód meg frissen volt zsírozva. Nagyon oda kellett figyelned, mert tele volt az egész emberekkel, oszt jöttek ki eléd a mazsolák.

Mire én ezt gondolom magamban:

- És a faszért nem vagy képes a saját élményeidről egyes szám első személyben beszámolni!? Nem én csúsztam le a kibaszott domboldalon. Mi ez az egész? És miért terjedt el ennyire ez a fajta beszédmód egyáltalán? Mi a jó ebben? Nem kell felelősséget vállalnunk azért ami történt, vagy amit mondunk, ha más szájába adjuk? Vagy azt hiszik az emberek, hogy így jobban beleképzelem magam a történetbe? Teljesen feleslegesnek tartom ezt az igyekezetet. Ha a saját élményeiről akar valaki beszámolni, oké, azt szívesen meghallgatom. Mondja el, mi történt Vele! De ne nézzen már hülyének, hogy úgy adja elő a sztorit, mintha én lettem volna ott, csak nem emlékeznék az egészre (és nem is ittam semmit)!

Szóval gyerekek, ha valamit elő akartok nekem adni, higgyétek el, tartalak benneteket annyira, hogy kinézem belőletek, hogy veletek történt az ami történt veletek, úgyhogy nyugodtan beszélhettek a magatok nevében. Ti meg legyetek rám annyi tekintettel, hogy nem kényszerítetek bele mindenféle hülye helyzetekbe, hadd legyek simán csak a hallgatótok!

Szólj hozzá!

Ismét a Hollywood-lobby!

2009.12.12. 00:09 PeterGatling

Az Avatar az évtized legjobb filmje!

Rettegek.

James Cameron mondjuk nagyágyú, meg van mögötte pénz, de láttam a trailert moziban. Könnyesre röhögtem magam. Közhelyes, giccses, elcsépelt frázisok egymás után -a látvány mondjuk fajin, de nem dobtam el tőle az agyam- némi iraki invázió-utóízzel. Az egyetlen életképes gondolat a filmben, hogy a szájbertérben már elterjedt avatar jelenséget átülteti élő, megszemélyesített jelenséggé, eszközzé. Régi szép idők, mikor még a titkosügynökök gumiból készült maszkkal álcázták magukat, lásd pl. Tom Cruise MI. Ez itt az új kor, szintetizáljunk élő lényt! Az új Dr. Frankeinstein digitálisan alkot húst, poszt-virtuális-valóság. Megelőlegezem, ez a forradalmian új helyzet termékeny talaja lehet paranoiának, identitás-vesztésnek, meghasonlottságnak vállalkozó kedvű, avatárrá váló(?) főhősünknél.

Napjainkban a vita pusztán a virtualitás szintjén marad a felhasználókat megjelölő avatarokkal kapcsolatban. Nem is lehet máshogy, hiszen maga a jelenség is virtuális. Mindig a felhasználó azonosul a kibertérben létező karakterrel, képpel, vagy akár csak nicknévvel. Mi lesz, ha ez felborul, és az avatar lesz képes azonosulni velünk? Avagy mi azonosulunk úgy, hogy az fizikai, társadalmi, konkrét vonatkozásokat kap? Hol van a határ az empátia, a rokonszenvv, és egy felvett szerep között? Azonosulni tudunk, de szétválasztani vajon könnyebb magunkat-magunktól?

Annyira jó lenne, ha lenne egy jó forgatókönyve a filmnek!

Szóval félek.

Alig várom, hogy megnézzem.

1 komment

A Hollywood-lobby is hazudik!

2009.12.07. 21:04 PeterGatling

Meglehetősen alacsony elvárási szinttel rendelkező zombi-film rajongó vagyok. Értem ez alatt, hogy abszolút Zs-kategóriás alkotásokkal is roppant jól el tudom szórakoztatni magam. Legutóbbi filmszínházban szerzett tapasztalatom viszont keserű ízt hagyott a számban (bár egész előadás alatt nyomtam magamba a gumicukrot).

A Zombieland című produkció megtekintését hónapokig tartó izgalom előzte meg részemről. Rengeteg pozitív beszámoló, kritika, zseniális trailerek... De átbasztak.

A Zombieland szar film.

Akkor merült fel bennem az első halvány gyanú a film minőségét illetően, mikor megakadt a szemem a 16-os korhatárt jelző köröcskén a cím mellett. Pozitív hozzáállásom ezen röpke másodpercek alatt átlendített, és csak később döbbentem rá előérzetem helyességére. Mindenről szól ugyanis a film, csak a lényeg veszett el az egészből. Ez pedig a fenyegetettség állapota. Minden valamirevaló zombifilm esszenciája, hogy a túlélni vágyók élete közvetlenül fenyegetve van a zombik által, éppen ezért vágynak túlélni. Erről az aprócska tényezőről elfelejtkeztek a film készítői. Főhőseik ugyanis olyan mértékű felszereltséggel, és játszi könnyedséggel kezelték a helyzeteket, hogy az arcpirító.

Ha következetesen végig akarnék menni minden aprócska-, és óriási bukfencen ami a forgatókönyv logikáját, valamint a film megvalósítását, -beleértve a karakterek ábrázolását is- illeti, elég kimerült lennék a meló végén. Jó szívvel ajánlom tehát a filmet minden őszinte, műfaj-rajongó kritikusnak megnézésre, és alapos kivesézésre! (höhö!)

Ja, de a lényeg, hogy hazudnak. És ebben nem is az a baj, hogy egy szar filmet adnak el úgy, mint a világ legjobb alkotását. Hanem hogy ez is a "farkast kiáltott" esete, csak éppen fordítva. Pláne, hogy következetesen egybehangzottak a vélemények, lásd Filmvilág, Exit, Index.hu, Pesti Est, stb. filmajánlói. Szóval hogy lehet, hogy ennyi különböző, és ezen kívül nyilván még több orgánum munkatársai fogalmaznak meg egybevágó pozitív vélemyényeket egy szar film kapcsán?

Két lehetőség van tehát. Vagy mindegyik kutyaütő, és azt sem tudják mitől jó egy jó zombifilm, vagy pedig bunda az egész, és azt írják, amiért fizetik őket. Ha el kell adni egy szar filmet, akkor el kell adni...

Miért nem lehet egy "műalkotásnak" megadni azt a tiszteletet, hogy őszintén beszélünk róla? Olyan nagy baj lenne, ha a bazi nagy stúdiók, akik eddig is dollármilliárdokat kaszáltak szar filmekkel, mondjuk a változatosság kedvéért nem kaszálnának? Vagy mondjuk gyártanának évente néhány jó filmet, és a sok szarról írt kritika között üdítő illat gyanánt el lehetne hinni, ha egy jó filmről írnak jót?

 

p.s.:

Azok az áldozatok, akiket a zombik kibeleznek, feltrancsíroznak, majd hosszasan táplálkoznak belőlük szinte soha nem élednek újra mint zombik, még akkor sem, ha az agyukat nem eszik meg. Pedig meg lettek harapva, meg is haltak, belső szervekre meg az agy kivételével nincs szüksége az élőhalottaknak, ergo fel kéne támadniuk! Miért felejtik el ezt szinte kivétel nélkül a rendezők, és forgatókönyvírók?

 

Szólj hozzá!

A hülyék párbaja nem műveltségi vetélkedő!

2009.10.22. 20:16 PeterGatling

Akármennyire próbálják leplezni, és az intellektus párharcának köntösébe burkolni, a kereskedelmi tévéken sugárzott műveltségi vetélkedők réges-régen nem a tudásról szólnak!

Sokkal inkább arról, hogy odatesznek nagy közönség elé egy, vagy több átlagembert (szigorúan hülyéket) és többnyire az nyer, amelyik kevésbé peches, vagy esetleg az ellenfele még nála is hülyébb. Engem sért már az a feltételezés is, hogy egy hülye nyerhet milliókat csak azáltal, hogy nála még ostobább emberekkel rakják össze.

Szólj hozzá!

A rendszerváltásnak nem voltak vesztesei!

2009.10.19. 20:52 PeterGatling

Már pusztán az a feltevés, és nosztalgia kétségbeejtő, hogy hogy valakik még mindig azzal foglalkoznak, hogy a magyar lakosság körében ki-mennyire érzi magát a rendszerváltás győztesének, avagy vesztesének. Ez az egész felvetés nem más, mint idejétmúlt, dőre, demagóg népbutítás, és hangulatkeltés. A rendszerváltásnak ugyanis nem voltak vesztesei!

Eleve kaptunk mint ország, mint nép, egy olyan demokráciát, amilyet mi akartunk (na jó, nem éppen mi, de az akkoriban haladónak tartott szellemiségű értelmiség, és az azt támogató civil bázis). Akárhogy is, de mégiscsak sikerült megszállás, Szovjetúnió, keleti blokk ellenére is egy nyugat-európaihoz hasonló intézményrendszer alapjait letenni. Megnyíltak a határok. Lehetőség adódott Európához tartozni, és sikerült is megvalósítanunk. Útlevél nélkül utazni? Maga volt a megtestesült utópia számomra még kisgyerekként, ma pedig a legtermészetesebb elvárásom, ha nyugatra kirándulok. A központi cenzúra-, és különböző engedélyeztetési hivatalok felszámolása. Egy felszabadult kultúrális élet. (Amit mára többnyire szekértáborokba kényszerítettek, de ezen nincs mit csodálkozni, ha a művészetet azon aspektusból vizsgáljuk, hogy a társadalmi viszonyokat igyekszik tükrözni). Lehetőséget kaptunk igazi választásokra, egy csomó pártot, izgalmas, pezsgő közéletet (legalábbis kezdetben). Lehetőséget szabad vállalkozásra. Nemzetközi kapcsolatokat, naprakész fejlesztéseket, innovációt. Ez néhány olyan dolog, amitől az előző rendszerben meg voltunk fosztva, egységesen. Ha tehát még mindig van valaki, aki azt mondja, hogy a rendszerváltás vesztesének érzi magát, az vagy ostoba, vagy kapzsi, vagy kommunista.

Magyarországon ma két fő csoportja van az embereknek. Az egyik, akik utálják a büdös komcsikat. A másik, akik nem utálják a büdös komcsikat. Viszont ez utóbbiak is komcsik, hiszen nem tartoznak azok közé, akik utálják a büdös komcsikat, ergó azok közé tartoznak, akiket amazok utálnak, vagyis büdös komcsik.

Akik utálják a büdös komcsikat, azok közül nekem egy se jöjjön azzal, hogy ő a rendszerváltás vesztese, hiszen megszabadultak a komcsi rendszer karmai közül, megkapták a demokráciájukat, teccettek volna vinni még egy embert anno... Ha pedig ettől eltekintünk, még mindig meg van a fent említett lista néhány apróságról, amit ha nem vesznek figyelembe, akkor ostobák.

Aki kapzsi, az megint ne jöjjön nekem azzal, hogy ő a rendszerváltás vesztese. Ha ugyanis csak azért akart rendszerváltást, hogy meggazdagodjon, akkor kapja be!  Ha a  komcsi idők alatt a belső mutyikat, vagy legalább a gyárból néhány seprűt nem tudott magának lopni, akkor milyen alapon hitte azt, hogy majd vállalkozóként sikeres lesz az új rendszerben? Ezzel nem azt mondom, hogy ma minden vállalkozó lop, igenis van, aki tisztességesen igyekszik megélni, itt pusztán a helyzetfelismerésről van szó, meg hogy valaki mennyire életrevaló, hogyan tudja hasznosítani az adódó lehetőségeket.

A komcsik meg, nos... Szerintem a komcsiknak tök mindegy milyen rendszer van éppen. Eddig is az államtól várták, hogy eltartsa őket, illetve azért tartották fent az államot, hogy lophassanak valahonnan, ezután is azt fogják elvárni, hogy az állam tartsa el őket, ők meg azért tartanák az államot, hogy lophassanak valahonnan. Tehát ha tökmindegy milyen rendszer van, akkor megint csak nem lehettek vesztesei a rendszerváltásnak, hiszen legalábbis ugyanoda kerültek, ahol, és ahogyan eddig is voltak.

Egy társadalmi fejlődés soha nem lehet valamiféle verseny, és a lakosságot sem lenne szabad ilyen skatulyákba húzni, hogy vesztes, meg győztes. Ez náci dolog. Akinek ma szarul megy, az érezze még szarabbul magát? Minek? Beszéljünk már arról, hogy olyan lehetőségek vannak még ebben az elkúrt kurva országban is, amilyenekről 20-25 éve még csak nem is álmodhattunk! Aki ma vesztesnek érzi magát, az nem a rendszerváltás, hanem saját életének a vesztese! Annak tök mindegy, milyen rendszer van. (Vagyis komcsi). Nyissuk már ki a szemünket, nézzünk már körül!

Egy rendszerváltásnak nevezett valamitől várni azt, hogy majd tejjel-mézzel folyó Kánaán, meg hogy majd jobban megy a sarki vegyesboltunk, meg hogy most meggazdagszunk, az az egyéni felelősség ugyanolyan mértékű negligálása, mint azt mondani, hogy tartson el engem az állam! Vegyük tudomásul, hogy a Rendszerváltás lezárult. Az egész egyébként fizikailag annyi időt vett igénybe, amíg Szűrös kikiáltotta a Köztársaságot. Attól a pillanattól kezdve az egyéni felelősség került előtérbe. Aki ezt nem tudta, vagy nem volt hajlandó tudatosítani magában, annak máig 20 éve volt erre. Ha ez alatt az idő alatt sem volt képes átformálni magában a körülményeket, akkor megérdemli. De ne hazudjuk már neki, hogy ezért a rendszerváltás a hibás!

Szólj hozzá!

Ne mozizzunk letöltött filmekkel!

2009.10.08. 21:53 PeterGatling

A félreértések elkerülése végett elöljáróban szeretném megjegyezni, hogy imádok filmeket letölteni a netről, mindamellett, hogy rendszeresen vásárolok jogtiszta dvd-ket és hanghordozókat is. Különösen régi, vagy máshol beszerezhetetlen darabokat szoktam letölteni.

Közismert a vita az online film-, zene-, és egyéb letöltésekről és jogokról, kialakultak ennek megfelelően az archetípusok, szekértáborok, és kategóriák. Megint azt érzem, hogy szemellenzős egy kicsit mindkét oldal, és egyiknek sincs teljes mértékben igaza. Akik a szabad letöltés mellett vannak, azok teljes liberalizáció mellett kardoskodnak, a jogtulajdonosok ennek megfelelően próbálnak ott keresztbe tenni, ahol csak tudnak. 

Mi is az online letöltés, avagy torrentezés az én olvasatomban? A régi szép időkben a legmenőbb arcoknak is maximum volt egy kazettás magnója, amin ne adj' isten volt egy rec gomb. (Az ennél régebbi technológiáktól eltekintek.) A torrentezés őse valahova akkoriba nyúlik nálam vissza, amikor a rádióban elhangzott dalokat vettem fel több-kevesebb sikerrel. Máshogy fizikailag nem lehetett hozzáférnem ezekhez a dolgokhoz. Egész addig, amíg a dupla kazettás készülékek meg nem jelentek, és lehetővé vált a hanghordozók közötti másolgatás viszonylag kényelmesebb módja. LP-ről kazettára, az volt a nagy királyság! Haverok egymás között cserélgettük a zenéket, ha valakinél hallottunk valamit, ami megtetszett, már vettük is át. Annyi volt, hogy személyesen kellett ismernünk egy adott személyt, és tisztában kellett lennünk a nála fellelhető kínálattal. De felejtsük el a másolást! Ki nem kért még kölcsön életében soha "csak egy pár napra" könyvet, kazettát, videot, dvd-t stb, és felejtette azt el örökre visszavinni tulajdonosának?

Az internet nem tett mást, mint leegyszerűsítette ezt a folyamatot. Az online világban mindenki ismer mindenkit. Egy honlap sem más, mint egy virtuális lakás mondjuk, ahova bárkit beengedünk, ha kíváncsi a berendezésre (tartalomra), és vihet mindent, amit mi megengedünk (letölthető formátumban elérhetővé tesszük), és szabadon beszélgetésbe is elegyedhetünk, ha úgy tetszik (fórum, komment). Nagy előny, hogy a kölcsönkért dolgok el sem hagyják a mi birtokunkat! Mikor tehát a jogvédők tiltakoznak a fájlcsere stb ellen, az kicsit olyan, mintha a galambtenyésztők tiltakoznának a posta, meg a telefon ellen az üzenetek kézbesítésének díjáért!

Én azt mondom, mindenki töltsön le, csereberéljen annyit, amennyit csak akar. Hiszen haveri alapon megy az egész!

Van viszont egy kategória, ami nagyon bassza a csőrömet. Azok az emberek, akik olyan filmeket töltenek le, amik éppen kijöttek a stúdióból, és frissen kerültek a mozikba. Rohadt bunkóság ilyen filmeket letölteni, és megnézni!

Egyrészt a spoiler-faktor miatt. Előzetes kritikákat, interjúkat olvasgatni, trailert nézegetni szórakoztató! Én szeretem, mikor lelkesedéssel tudok várni egy filmre. Nagyon ritkán jutok el premierekre, de az hatalmas élmény tud lenni! Az is izgalmas, mikor már megy a film a mozikban, és egy kicsit késve tudom megnézni. Igaz, ekkor már lehet találkozni alap esetben olyanokkal, akik már látták a filmet, de azok a moziban látták! Lehet őket irigyelni érte, vagy kacagni a bénaságukon, ha szar filmért adtak ki pénzt. Ez is szórakoztató. Akik úgy néznek meg filmet, hogy letöltik a moziteremben felvett műsort, azok nem csak hogy meggyalázzák a film, és a mozi varázsát és méltóságát, de sokkal rohadtabb dolgot lopnak el, és most nem a pénzről van szó. Egy élményt lopnak el. Ezt az élményt. Akkor, ha még el is mesélik, hogy ők ezt így tették. Mert megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy felnézzek rájuk, vagy hülyének tartsam őket. Így

Azt kérem tehát a letöltő-társadalomtól, hogy ha kijön egy új film, akkor menjenek el a moziba, és nézzék meg ott. Vagy ha már letöltik és megnézik a moziban felvett verziót, akkor kussoljanak róla teljes egészében! Ne vegyék el sorstársaimtól, és tőlem annak az élménynek a lehetőségét, hogy egy filmet a premieren nézek meg úgy, hogy más még nem látta. Mert ez is hozzátartozik a mozi varázsához. És mindig az a vetítés a premier, amikor először nézek meg egy filmet! És szerintem ennek a varázsnak a megtörése okozza a kevesebb mozilátogatást, nem a letöltések ténye! Én ugyanis rengeteg filmet azért nem néztem meg az utóbbi időben, mert lelkes torrentezők kinyírták a mozihoz fűződő várakozás-élményemet.

Onnantól oké letölteni, és cserélgetni bármit, hogy megjelenik fizikai adathordozón. Kijön egy engem érdeklő film dvd-verziója, már töltöm is le (kölcsönkérem a haveromtól). De addig nekem senki ne pofázzon arról, hogy már látta az új filmet! Hacsak nem nézte meg moziban is, mint minden más rendes ember!

Szólj hozzá!

Együnk inkább embert!

2009.10.05. 23:19 PeterGatling

Van belőle sok, ahol egy van, ott többnyire másik is akad... Előfordult már a történelem folyamán, hogy balesetet szenvedett emberkék az életbenmaradásuk érdekében halott társaik húsát ették.

Ezek szerint az életben maradás sürgető kényszere adott helyzetben elfogadhatóvá teszi az emberevést.

Amit látnunk kell, hogy ugyan a helyzet más, de maga az emberevés aktusa, az mégiscsak az emberevés. Ha tehát a körülményektől eltekintünk, mondhatjuk, hogy embert enni lehet. Mármint fizikailag képes egy ember egy másik ember húsát megenni, és abból táplálékot nyerni. Ha viszont így van, akkor az éhinség sújtotta térségekben simán meg van oldva a probléma. Ahol ugyanis nagy az éhség, ott ugyebár a túlélésért folytatott harc kerül előtérbe. Az életben maradás sürgető kényszerének állapota valósul meg ismét. Vagyis lehet embert enni. Az ilyen területeken úgyis mindig nagy a zsúfoltság, tetem is van elég, de friss hulla is akad bőven, ezt lefogadom.

Főzőcskére fel tehát, az alapanyag bőséges, szinte ingyen van, gyorsan szaporodik, és helyben fellelhető. Egyszerű ez!

Szólj hozzá!

Felelős kapitalizmust!

2009.10.04. 22:40 PeterGatling

Önmagában a kapitalizmussal nincsen baj. A baj ott van vele, mint a legtöbb megbukott, letűnt rendszerrel is, hogy képtelenek voltak változásra, képtelenek alkalmazkodni az adott kor kihívásaihoz. Nyilvánvaló, hogy ez a mostani rendszer is, ha változatlanul marad, előbb-utóbb bukásra van ítélve. Zárójelben jegyzem meg, hogy az általunk oly' nagyra tartott demokrácia minimál esetben az emberek 25%-ának akaratát kényszeríti rá a maradék 75%-ra, és ezt mindenki nagyszerű dolognak tartja.

A jelenlegi, versenyre épülő szabadpiac alapvető mozgatórugója az önzés. Mindenki mindent magának akar, ha valakinek alkalmazottai vannak, azokat is csak akkor, és azért veszi fel, mert neki hasznot hoznak. Eszköz csak mindenki, aki valakinek dolgozik. És ha leszűkítjük a kört, akkor láthatjuk, hogy az állam, és a mammutcégek azok, akik érdekében az egész világ működik. Az önző rendszer problémáit nem elemezném mélyebben, szerintem mindenki tisztában van a közhelyekkel, aki kicsit is nyitottabban forgolódik a hírek világában. A történelem folyamán a nagy válságokra mindig egy forradalom, vagy forradalmi megoldások hoztak enyhülést. És itt nem feltétlenül az erőszakot értem kizárólag, hanem találmányokat, politikai reformokat, társadalmi átalakulást.

A jelenlegi válság rávilágított arra, hogy az óriáscégek, óriásbankok önző, kapzsi, és demagóg, hazug szervezetek. Tudják ugyanis, amit az egyszeri ember nem. Hogy hogyan, és miért működik a pénzteremtés nagyban, és ezt mindenképpen igyekeznek eltitkolni. Mi történt ugyanis? Nézzük meg "F" bank történetén keresztül!

F bank kicsi cégként kezdte, az emberek pénzt bíztak rá. Ezt forgatta stb, nagy, és hatalmas céggé nőtte ki magát. Annyira, hogy kedve szerint ugráltathatta a politikusokat, mert meggyőzte őket, hogy nélküle nem működnének a piacok. (Amiben természetesen hazudik, hiszen az állam is ugyanúgy nyújthat hiteleket, és gyárthat pénzt, mint a bankok, szóval semmi szükség nem lenne önző magáncégekre, akik csak a saját zsebüket tömik, ahelyett, hogy az államot, és ezzel az állampolgárokat gyarapítanák!) Egy idő múlva a saját machinációinak, és haszonlesésének eredményeképpen egy szimpla könyvelési trükkel emberek százmillióinak vesztette el a pénzét. Első dolguk volt, hogy segítségért kiáltottak. Ki segített nekik? Az állam! Akinek nincs saját pénze, csak az adófizetőké. Tehát ugyanazok adtak pénzt a bankoknak, óriáscégeknek, akiknek a pénzét elvesztették! Ilyenkor miért nem gyújt fel a birka nép néhány banképületet? Ez az egész történet nem más, mint egy globális "hazudtunkéjjelmegnappal-elkúrtuk" történet. És mindenki kussol. Felelősök azóta sincsenek, ha vannak is, érinthetetlenek.

Amit várok, és ami legalább apró változást indíthatna el ebben a rothadó rendszerben, az az, ha az önzés szabadpiaci rendező elvét felváltja a felelősség rendező elve. Borszasztó egyszerű dolog. Nem is kéne alulról építkezve megvalósítani, ott vannak a nagy nemzetközi csoportok, szervezetek (ENSZ, G8, G20 stb.), akik állásfoglalásukkal támogathatnák az ügyet. Persze nehéz lesz, mert rengeteg hatalmas, önző, befolyásos érdeket kell letörni hozzá. Mellékhatásként valószínűleg lassulna egy kicsit a gazdasági pörgés, de a föld azon része, ahol egyáltalán van gazdaság, az már így is fényévekre van azon területektől, amik majd' éhen halnak, szóval hova a picsába sietünk?

Szóval mint említettem a felelősség... Itt elsősorban a multinacionális cégekre, gyártókra, bankokra gondolok. Annyi kéne csak, hogy viseljenek felelősséget azért, ha elkúrnak valamit, vagy nem jönnek össze a dolgaik. Nem kéne mást tenni, mint egy adott százaléknyi válság-alapot létrehozni a cég tiszta hasznából. (Tudom, hogy az okosok kreatív könyveléssel csak nullszaldós multikat vizionálnak, de itt gondolkodásbeli változásról van most szó.) Magyarán azt a több milliárdnyi dollárt, amit eddig a cégvezetők, és bankárok halmoztak fel maguknak, -és amiből természetesen nem szándékoztak támogatni a nagy válságban azokat a hangyákat, akiknek az egészet köszönhetik- Különítsék el opcionálisan a fent említett alapba. Tehát ha valaki felépít egy óriásvállalatot, ahol mondjuk 5000 ember dolgozik, az ne tárja szét a karját, és rohanjon pénzért az adófizetőkhöz, hanem ismerje be, hogy ez nem jött össze, és a felhalmozott krízis-alapból arányosan juttasson vissza a nyereségből a dolgozóknak.! Ezzel ugyan együtt kéne járnia annak is, hogy az 5000 ember teljesen jogosan felgyújtja a gyárat, dehát istenem, ha úgyse fog ott senki dolgozni, minek rontsa tovább a kilátást? Egyszóval mindenki akkora céget vezessen, amekkorának a bukását képes elviselni méltósággal, és amennyi dühös alkalmazottját meg tudja fékezni!

A munkavállalók oldaláról pedig tisztában kell lenni azzal a kockázattal, hogy az okosok ott fent elcseszik a dolgokat, és lőttek a munkának. Emiatt felesleges stresszelni, depressziósnak lenni, akkor is így van, és mindig így lesz. Akár félünk tőle, akár nem. Ideje a munkavállalóknak is felelősséget vállalnia azért, hogy melyik cégnél dolgoznak, és mire számíthatnak tőle, valamint felelősséget vállalni az egyéni boldogulásért. Csak magunkra számíthatunk ugyanis!

Gazdaságilag ez annyit jelentene, hogy az adózott nyereség után képzett válság-alap arányában lassulna a gazdaság fejlődése éves szinten, ha feltételezzük, hogy a fejlesztések, és cégbővítések kizárólag a nyereségből valósulnak meg. Ha tehát a válság-alap a nyereség 30%-a, akkor 6%-os alap gazdasági növekedés helyett 4% valósulna meg, ami azért szintén nem rossz szerintem. Főleg, ha hozzátesszük, hogy az éves GDP növekedési indexe végső soron egy exponenciális görbét mutat, hiszen minden százalék az előző évben már növekedett GDP számot veszi alapul. Tehát lassabb növekedés mellett lenne egy biztosnági tényező válság esetére, ami kapásból nem tenné szükségessé hihetetlen mennyiségű állami (adófizetői) pénzek kidobását, és mindez pusztán a tiszta nyereségből valósulna meg.

Valami ilyesmi rendszerben képzelem el a felelős kapitalizmust. Nem csak a környezetet, meg a delfineket kellene a "fenntartható fejlődés" jelszava alatt védeni, hanem azt a rendszert, és annak építőköveit, az embereket, akik lehetővé teszik, hogy legyen egyáltalán fejlődés. A fejlődés nekem gyarapodással egybefonódott változást jelent, nem pedig egyre magasabb statisztikai értékeket. Ha valaki azt mondja, hogy a fejlődés az  iksz% GDP növekedés, az hazudik, mert az nem más, mint egy mérőszám. A mérőszám pedig nem fejlődés, mert ha fejlődés lenne, akkor nem mérőszámnak hívnák.

 

Szólj hozzá!

Biciklisbarát munkahelyeket!

2009.10.03. 22:44 PeterGatling

Nem vagyok biciklis. Tömegközlekedem. De volt idő, mikor például suliba biciklivel jártam. Jártam volna később munkába is ezzel a módszerrel, de akadt egy kis gond. A cégnél se zuhanyzó, se öltöző nem volt kialakítva. Öltönyös munka volt, szóval a hajtás utáni mosdás nem nagyon volt megoldható, büdösen meg nem nagyon volt kedvem dolgozni egész nap.

Értem én, hogy mindenki nyüsszög a még több bicikliút miatt. De szerintem önmagában ez még nem elég ahhoz, hogy jelentős mértékben térjenek át az emberek erre a közlekedési módszerre. Aki így akart közlekedni, az eddig is megoldotta. De a saját fenti példám alapján úgy gondolom, ha nagyobb munkáltatók, irodaházak épületei úgy lennének kialakítva, hogy legalább 2-3 zuhany legyen az egész épületben egy apró öltözővel, plusz egy pár négyzetméteres tároló a bicikliknek, sokkal többen választhatnák ezt a megoldást a munkába jutáshoz.

Megint azt érzem, hogy az egész politika, és a civil biciklis csoportok is egy jól bevált gumicsonton rágódnak, amivel nagyjából kiszámíthatóan tudják egymást heccelni jól bevált módszereikkel. De ismét képtelenek a dobozon egy kicsit is kívül gondolkodni. Pedig lehetne. Csak esetleg más csoportokkal kellene konfrontálódni, és mondjuk a biciklis társadalom lehet nem tudja, hogy emezekkel hogyan lehet kommunikálni, mert ismeretlen terep számukra. Értem ezalatt a nagyobb cégeket, cégcsoportokat, befektetőket, akik az új irodaépületeket kivitelezik, tervezik.

 

Szólj hozzá!

Adózó egyházakat!

2009.10.02. 23:44 PeterGatling

Olvasom a különböző sajtótermékekben, hogy az egyházak hogy ki vannak készülve, hogy csökkenteni akarja a kormány az állami támogatásukat.

Én azt mondom, ha már annyira kurvára történelminek mondják magukat, akkor volt rá párszáz évük, hogy nyereségessé tegyék a vállalkozást. Szóval ha a mai helyzetben képtelenek eltartatni magukat a híveikkel, akkor azt kell látni, hogy eljárt felettük az idő, és teljesen életképtelenek. Persze amíg ők voltak a górék, addig úgy rabolták a javakat, ahogy akarták (gondolok itt például a feudalizmus korára).

Le az egyházak állami dotálásával! Le az adómentességükkel! Kiegyezek mondjuk abban, hogy adózzanak úgy, mint egy nonprofit cég, és akkor még azt sem mondhatják, hogy nem vagyok tekintettel a hasznos tevékenységeikre. Ha csak azért kapnak támogatást, mert már úgy szokás párszáz éve, akkor húzzanak a fenébe! Ha meg életképtelenek, akkor meg pláne húzzanak a fenébe! Ha meg annyira társadalmilag hasznosak, tartsák el őket a hívők! Ne terheljék már az állami kasszát! Raboltak már eleget a történelem folyamán, ha eddig még nem tették meg, lassan megtanulhatnának gazdálkodni is!

Teljesen ki vagyok akadva rájuk, és szemét, aljas dolognak tartom a viselkedésüket.

Szólj hozzá!

Nem kell cigány integráció!

2009.10.01. 21:50 PeterGatling

Bajnai Gordon személyében ma a politikai elit ismét bizonyította kétszínűségét, és ennek okát, a végtelen ostobaságot. Kormányfőnk kiemelten fontos teendőnek vélte a cigányság integrációját a társadalomba, ezzel szándékozván megmenteni emez jövőjét. Ha cigány lennék, most ismét rohadtul fel lennék háborodva:

Egyrészt milyen alapon emelnek ki éppen engem, hogy majd nekem kéne integrálódnom. Ha nem vennék észre, itt születtem, ebben az országban. Oké, lehet, hogy őseim vándorló, nomád életet éltek, és úgy kerültek ide, de vajon mennyiben különbözik ez a magyarok jelenleg elfogadott(?) államalapítási történetétől. Jó, ők voltak itt előbb... talán.

Szóval ha integrálódnom kell, az azt jelenti, hogy nem vagyok a társadalom része. Vagy egyáltalán mit értenek integráció alatt? Azt, hogy a munkanélküli cigányoknak legyen munkája? A munkanélküli magyarokat miért nem kell integrálni a nagy jövőféltésben? Vagy azokat, akik szintén kerülik az iskolát? És azért egy db 100 milliós elsikkasztott végkielégítés vajon hány tyúk ellopását fedezné?

De.

Miért is nem kellene cigány integrációról beszélnünk? A problémám a diszkrimináció, és a sztereotíp kategorizálás. Lássuk be, a cigányság nagyon régóta szerves részét képezi a magyarság-tudatnak, és a kultúrának. Gondoljunk a népdalokra, népmesékre (ismét), vagy akár az Egri Csillagok-ra, ahol szintén felbukkan cigány karakter. A probléma ott gyökeredzik, hogy valaki egyszer kitalálta, hogy a cigányságot most integrálni kell. Nem integrálni, elfogadni kéne. Szabad teret adni nekik, hogy azok lehessenek, akik mindig voltak. Biztos vagyok benne, hogy nem vennék zokon, ha nem kellene mindig tőlük teljesen idegen elvárásoknak megfelelniük, és mivel természetüktől fogva erre képtelenek, egy hatalmas kudarcélményt hordozni magukkal egész életükben.

Példaképeket, vezetőket kell nekik felmutatni, és elsősorban nekik kitermelni maguk közül. De miért is tennék? Ők vendégek ebben az országban. Szórakoztatni jöttek ide, és olyan jól bántunk velük, hogy tovább sem akarnak állni. És tévesek azok az összehasonlítások is, amikor az amerikai feketékkel állítják párhuzamba az itthoni cigányság sorsát. Cigányok itt soha nem voltak rabszolgák! Na a rabszolgák! Azok aztán nem voltak a társadalom részei. Érdekes módon, belülről, maguk közül emelték ki a vezetőiket, a mozgalmukat, és jutottak mára odáig, hogy Obama... Azért mutasson már nekem valaki az elmúlt 200 év magyar cigánysága történetében egy olyan kvalitású embert, mint mondjuk Marthin Luther King!

Szóval ha Bajnai Gordon integrációról beszél, akkor ezzel azt mondja, hogy a cigányság társadalmon kívüli, iskolakerülő, bűnöző, munkanélküli réteg, mert ugyebár ha nem lenne az, akkor nem kéne integrálni. Ha viszont ezt mondja, akkor a másik oldalon ne mondja azt, hogy nincs cigánybűnözés! Mert ha van cigányintegráció, akkor cigánybűnözés is van! És ez alapján a logikai hurok alapján ismét azt kell mondanom, hogy a mai magyar politikai elit (és itt most az összes parlamenti pártot értem) ostoba, képmutató, és olyan frázisokat puffogtat, aminek semmi értelme nincsen. A legnagyobb gond, hogy nem beszélik egymás nyelvét, nincsenek ilyen alapvető társadalmi problémákat meghatározó kifejezések közösen, egyértelműen definiálva.

Utat, példaképeket, sikertörténeteket kell a magyar cigányságnak mutatni. Megfeszülhet a magyar társadalom, nem fog itt egy darab cigányt sem integrálni, mert nem lehet integrálni olyasmit, ami már az egész része. Nem tudunk leülni, ha már a széken ülünk. És ezért nem kell cigány integráció!

Szólj hozzá!

BKV ellenőr lokalizáció-reformot!

2009.09.30. 20:48 PeterGatling

A stílusos, igényes formaruha már ugye teljesen utópia, az ápolt, mosolygós BKV ellenőr úgyszintén. De induljunk ki abból, hogy mindez adott...

Nagyon szeretném tudni, hogy ki volt az a lángész, aki kitalálta, hogy a metró lejáratoknál a mozgólépcsőre való fellépési lehetőség mellé tegyék az ellenőröket! Ahol egyébként többnyire korlát is szűkíti a közlekedésre alkalmas teret. Nem beszélve a táskájuk alján bérletet keresgélő utasokról, esetleg csoportjaikról.

Érdekes kiindulási pontra utal a BKV attitűdjére vonatkozóan a jelenlegi ellenőrzési rendszer. Feltételezi ugyanis, hogy minden utas potenciális bliccelő. Ami lehet igaz, de ugyanennyi erővel minden utas potenciális jegy- illetve bérlet vásárló. Mennyivel európaibb hozzáállás máris. Ezt most nem áll módomban bővebben fejtegetni, legyen elég annyi, hogy mivel eddig is a metró egész területén végezhették az ellenőrzést, mibe tellene, ha mondjuk a peronon, a várakozó utasok között végeznék az ellenőrzést!? Mennyivel kényelmesebb, civilizáltabb, levegősebb! Aki meg már ott van, annak tényleg legyen utazásra jogosító valamije. Ha meg nincs, max nem engednék felszállni a következő járatra. Mekkora alázás lenne!

Szólj hozzá!

Állampolgárságot!

2009.09.29. 20:33 PeterGatling

Szerintem addig léteznek -etnikai, vallási, stb.- kisebbségi kérdések, amíg létezik a "kisebbség" fogalma.

Én ezt, hogy a mai napig kormányok, és egyáltalán egy társadalom használja ezt a szót, egy nagyon komoly, és veszélyes politikai képmutatásnak érzem. Javaslatom a következő: Töröljük el a "kisebbség" fogalmát a politikai szókincsből, és helyettesítsük az "állampolgár" kifejezéssel!

Állampolgárnak lenni a legnagyszerűbb jog, amit születésünk pillanatától kezdve birtoklunk. Ez egy tiszta, előítéletektől mentes fogalom. Engem büszkeséggel tölt el, hogy egy adott állam polgára lehetek. Ez számomra azt jelenti, hogy van egy civilizáció, egy kultúra, ami olyan mértékig elfogadó, hogy már születésem pillanatában, mikor még semmi nem tudható rólam, megelőlegez egy életre szóló bizalmat felém. Állampolgárnak lenni ugyanis nem csak jogokkal, de felelősségekkel is jár. És egy állampolgárnak ezt éreznie kell. Ezért lesznek emberek vezetők, hősök, vitatott, vagy éppen dicsőített történelmi személyiségek, de akár kétkezi munkások, tanárok, akárkik, akik teszik a dolgukat, és igyekeznek azt jól tenni.

Ebben az összefüggésben bármilyen kisebbségről beszélni rasszista, és kirekesztő! Ráadásul rosszindulatú, és hazug is. Fel kéne már nőni odáig, hogy ezt átlássuk!

Szóval első lépésben megszüntetném az összes kisebbségi önkormányzatot, állami támogatás, vagy ilyesmi zéró. Szerintem jelentős összegek szabadulnának fel, amiből minden állampolgár részesülhetne. De most tényleg. Oké, hogy valaki azért kap pénzt, mert cigány, de ez kirekesztés. Engem rekeszt ki. Azért, mert nem vagyok az. Egy állam van, annak egy közigazgatási rendszere legyen, amit azért hozott létre, hogy az állampolgárait szolgálja. Semmi szükség további gittegyletekre, amik csak arra jók, hogy tovább táplálják a már fent említett hazugságot.

Félreértés ne essék! Amennyiben valaki úgy érzi, hogy van egy olyan öröksége, hagyományai, amiket szeretne megtartani, ahhoz meg van továbbra is minden joga. Civil szerveződések, mesemondó estek, tábortüzes kirándulások, stb. Vagy akár az internet, de legyenek csak a népdalok. Szóval nekem senki ne mondja, hogy egy kultúra fennmaradásához állami támogatás kell! Erre van a nép szent ajaka! Eddig is működött a rendszer! Lásd népmesék, néptánc, kézművesség, és még csak áram sem kell hozzá!

Ideje kimondani. A magyarországi cigányságnak épp itt van az ideje, hogy leszálljon a kisebbségi lóról, és elkezdjenek állampolgárként viselkedni. Csak hát ez kurva nehéz, mert ugye kötelességekkel is jár. És most azért emelem ki a cigányságot, mert Engem aggaszt, hogy egy hatalmas társadalmi erővel, és kreatív potenciállal rendelkező csoport magyarokat meghazudtoló módon kesereg önnön sorsa felett, ahelyett, hogy észrevennék, micsoda hatalmas lehetőség van előttük. De ugyanez igaz a világ összses kisebbségére is. Lássák be, hogy állampolgárok! A politikai pedig egészen addig képmutató, és hazug, amíg ezt szintén nem jelenti ki konszenzusos alapon...

 

folyt köv... talán.

Szólj hozzá!

Ars Poetica

2009.09.29. 19:33 PeterGatling

Szevasz Mindenki!

 

Ez a blog lészen otthona a világ szabadon, szokatlanul, groteszkül, merészen, kreatívan, bátran, elvontan, stb. gondolkodó elméinek. Ne legyünk má' mindig annyira politikailag korrektek! Zászlómra a szólásszabadság címerét (mostmá ilyen is van, hehe) tűztem!

Nem leszek különösebben irodalmias, hejes sírással nem foglalkozom! Hanyag intellektus ugyebár... Lényeg az, hogy én megmondom a frankót, oszt lehet rajta agyalni! Persze nem csak észt szándékozom osztani, néha én is tanácstalan vagyok, vagy motoszkál bennem egy kérdés, amiről szívesen megkérdeznék szélesebb közönséget. Hátha sikerül elindítani egy érdemleges gondolatmenetet.

Ez az első blog bejegyzésem valaha, úgyhogy ezennel megnyitom a fórumot!

 

Annyira jó lesz!

 

Üdv:

PeterGatling

Szólj hozzá!